Az egészségünket veszélyeztető tényezőkről általában
Az élelmiszerbiztonság a termelés, előállítás, tárolás valamint a forgalomba hozatal folyamataiban annak biztosítása, hogy az nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét. Rendkívül szigorú jogszabályi követelmény, kizárólag csak biztonságos termék forgalmazható.
Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam lejártáig felelős. Élelmiszerek esetén kifejezetten érvényesül a láncjelleg, azaz a biztonság feltételeinek való megfelelés legszigorúbb követelményei a terméket teljes életciklusán keresztül végig kísérik, a termőföldtől, illetve az állattartótól, egészen a fogyasztó asztaláig.
Élelmiszerekkel kapcsolatban tipikusan előforduló biztonsági problémák |
|
|
mikrobiológiai veszélyek |
kórokozó és toxintermelő mikroorganizmusok (tipikusan szalmonellák, sztafilokokkuszok, clostridium botulinum, listeria monocytogenes, campylobacter jejuni, enteropathogén, escherichia Coli) penészgombák által termelt mikrotoxinok (tipikusan aflatoxinok, ochratoxinok, patulin) vírusok és paraziták |
|
vegyi szennyeződések |
növényvédő szermaradékok (rovarölő szerek, gombaölő szerek, gyomirtó szerek) állattatásban alkalmazott vegyületek (tipikusan hormonok, növekedésserkentők, antibiotikumok) egyéb külső hatások (tipikusan nehézfémek, tisztítószerek, műanyagok, nitrátok) |
|
biológiai eredetű anyagok |
biogén aminok (például hisztamin) szennyezőanyagok (tipikusan alkaloidok és aminosavak származékai) |
|
kártevők anyagcseretermékei |
élelmiszerekben élő kártevők (tipikusan bogarak, atkák, férgek) környezetünkben élő kártevők (patkányok, egerek, csótányok, legyek) |
|
technológiai veszélyek |
génmanipulált szervezetek (rövidített nemzetközi nevén GMO) |
|
ionizáló energia |
egyes élelmiszerek tartósságát ionizáló sugárzással növelik (ezek lehetséges mellékhatásai jelenleg ismeretlenek) |
Az élelmiszer-biztonsági szabályok be nem tartása sajnos betegségekhez, mérgezésekhez vezethet. Kevéssé ismert tény, hogy a legtöbb mérgezés nem menzákon, vagy üzemi konyhákon, hanem otthon történik, melynek oka többnyire a hanyagság, vagy a nem kellő odafigyelés és a tisztasági szabályok be nem tartása.
Mérgezéshez vezető gyakori hibák:
INFORMÁCIÓ (i):
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
Növényvédő szerek és azok maradványai élelmiszerekben
A növényvédő szerek léte mondhatni gazdasági érdek. A termelés hatékonyságát ugyanis jelentős mértékben csökkentheti a különböző kártevők megjelenése a gazdaságban. A kártevők köre és ennek megfelelően a növényvédő szerek köre is összetett. Hazánkban jelenleg is több száz fajta növényvédő szer van forgalomban. Növényvédő szereket használnak a kiskertek tulajdonosai és a több száz hektáron termelő gazdálkodókig. Tipikusan rágcsálók, rovarok, különböző mikroszkopikus méretű gombák okozta megbetegedések, valamint gyomnövények ellen használatosak a növényvédő szerek.
A növényvédő szer hatóanyagok közösségi engedélyezésével, valamint a növényvédő szerek, növényvédelmi hatású termékek, növényvédelmi célú eszközök és anyagok, makroszervezetek engedélyezésével kapcsolatos feladatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központja, mint engedélyező hatóság látja el. A növényvédő szerek engedélyben előírt minőségét és a címkézését a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szervei rendszeresen ellenőrzik.
Garanciális jellegű szabály, hogy a növényvédő szer jelölése nem tartalmazhat olyan kifejezést vagy megjelölést, amely a termék veszélyességének nem megfelelő értékelését eredményezheti, így különösen nem utalhat a termék ártalmatlanságára vagy veszélytelenségére. Fontos továbbá, hogy növényvédő szert más célra szolgáló csomagolóeszközbe, így például élelmiszerhez, gyógyszerhez, kozmetikumhoz tölteni és csomagolni tilos. Ettől függetlenül azonban sajnos előfordulhat, hogy az általunk megvásárolt élelmiszerbe, ha nem is a szándékos csomagolás miatt, azonban valamilyen okból kifolyólag mégis növényvédő szermaradék kerül.
A növényvédő szermaradék a növényvédő szer, illetve annak bomlási maradékai, amelyek valamely terményben, vagy annak felületén kis mennyiségben megmaradnak.
Ezek a növényvédő szermaradékok ily módon a fogyasztóhoz eljutó élelmiszerben is megjelenhet. Ennek a mennyisége legtöbb esetben önmagában az emberi egészségre komolyabb veszélyt még nem jelent. A vizsgált termékek nagy hányadában (közel 99%-ában) általában határértéken belüli a növényvédő szerek maradékainak aránya. Mindettől függetlenül azonban sajnos előfordulhat, hogy a határértéket meghaladó mennyiségben tartalmaz valamely élelmiszer növényvédő szermaradékokat. Sőt attól, hogy egy élelmiszer bio minősítésű, sajnos még ettől függetlenül is előfordulhat ellenőrzések tapasztalatai szerint, hogy az növényvédő szermaradványt tartalmaznak.
A növényvédő szermaradványok vonatkozásában van egy határérték, amely a forgalmazott élelmiszerekben maximálisan megengedett értéket jelöli. Ennek az átlépése még nem feltétlenül eredményez egészségkárosodást, ugyanakkor a nagymértékű átlépése a határértékeknek az egészségkárosodás kockázatát hordozza magában. Éppen ezért fontos a növényi eredetű élelmiszerekben és a növényi termékek felületén megjelenő megengedhető növényvédő szer maradék határértékek pontos meghatározása (ezt a határértéket jelöli a szakzsargonban az „MRL”-ként aposztrofált rövidítés). A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területi szerve rendszeresen ellenőrzi a növények és növényi termékek növényvédőszer-maradékát is, így tipikusan a termőhelyeken betakarításkor és szüretkor, a raktárakban kitároláskor, a nagybani gyűjtőhelyeken, a kereskedelmi, valamint a behozatali forgalomban.
INFORMÁCIÓ (i):
JOGSZABÁLY (§):
A határértékek felsorolása rendkívül hosszú (közel négyszáz hatóanyagra és számos növényi kultúrára vonatkozik). Ezek az ún. MRL értékek megismerhetőek az 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelethez tartozó 1. számú mellékletből.
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
Mikotoxinok
Valamennyi növényi eredetű élelmiszerben előfordulhatnak különböző ún. mikotoxinok, amelyek különböző mikroszkopikus méretű gombák anyagcseretermékei. A mikotoxinok száma több ezerre tehető. Természetesen a betegséget okozók száma ennél kevesebb, de egyáltalán nem elhanyagolható (krónikus gyulladásokat és még súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak).
A mikotoxinok többnyire már a szántóföldeken kerülnek a növényekre, de képződése előfordulhat a szállítás és a tárolássorán is. A képződés helyétől függetlenül általánosan megállapítható, hogy a mikotoxinok képződéséhez szükség van megfelelő hőmérsékletre és kellő mennyiségű víz rendelkezésre állására.
Az élelmiszerekbe kerülő mikotoxin mennyiség a szennyezett növény feldolgozása során már nehezen csökkenthető, a teljes megszüntetés nem lehetséges. Éppen ezért fontos, hogy a védelem egy jóval korábbi szintre terjedjen ki, a helyes gazdálkodási gyakorlat elterjedésére.
JOGSZABÁLY (§):
A megengedhető értékek (szakterminológiában „TDL”-ként megjelenő rövidítés) a valamennyi tagállamban közvetlenül alkalmazandó európai uniós normákból, az 1881/2006/EK rendelet és az 1126/2007/EK rendeletből ismerhetőek meg.
PRAKTIKUS TANÁCSOK: