1.) Az élelmiszerek jelöléséről általában
Már hetekkel karácsony előtt egyre nagyobb mennyiségben
érhetőek el az élelmiszereket forgalmazó üzletekben a különböző
édességek (elsősorban szaloncukrok), húskészítmények, tojás.
Ezek megvétele során ugyanakkor érdemes fokozott figyelemmel
eljárni, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek tapasztalatai
alapján számos, elsősorban élelmiszerbiztonsági problémával
találkozhattunk az üzletekben. A problémák egy része nem
feltétlenül érinti közvetlenül a fogyasztók egészségét,
azonban számos olyan problémát is felfedezhetünk, amelyek
orvoslásának az elmaradása a fogyasztók egészségét is
veszélyeztetheti. Éppen ezért kiemelkedően fontos, hogy
kellő körültekintéssel járjunk el és tisztában legyünk
azzal, hogy melyek az alapvető követelmények, amelyeket a
jogszabályi rendelkezések az ünnepek előtt gyakrabban vásárolt
termékekkel szemben tanúsítanak.
Figyeljünk oda arra a vásárlás során , hogy az élelmiszer
jelölésén minden esetben fel legyenek tüntetve az alábbi
adatok:
az élelmiszer megnevezése
az összetevők felsorolása
bizonyos összetevők vagy összetevő csoportok mennyisége
előrecsomagolt élelmiszer esetén annak nettó mennyisége
az élelmiszer minőségmegőrzési időtartamának lejárati dátuma, illetve a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló élelmiszer fogyaszthatóságának időpontja
a minőség megőrzéséhez szükséges különleges tárolási vagy felhasználási feltételek
az élelmiszer előállítójának vagy az Európai Gazdasági Térség valamely államában székhellyel rendelkező forgalmazójának neve vagy cégneve és címe
az eredet vagy a származás helye, amennyiben megjelölésének hiánya a fogyasztót megtévesztheti az adott élelmiszer tényleges származása vagy a valódi eredete felől
felhasználási útmutató, amennyiben ennek hiányában a fogyasztó nem tudná az élelmiszert megfelelően felhasználni,
az 1,2 térfogatszázaléknál több alkoholt tartalmazó italok esetén a tényleges alkoholtartalom térfogatszázalékban, a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint.
Nem kötelező az összetevők felsorolása a következő
termékek esetében:
friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy más hasonló kezelésnek alá nem vetett burgonyát
szénsavas víz, amelynek jelölésében a szén-dioxid hozzáadását deklarálták
erjesztett ecet, amelyet csak egy anyagból állítottak elő, illetve más anyagot nem adtak hozzá
sajt, vaj, savanyú tej- és tejszínkészítmények, amennyiben az előállításukhoz a tej eredetű alapanyagon, enzimeken, mikrobatenyészeten, továbbá a friss és ömlesztett sajttól eltérő sajtok esetében az előállításhoz szükséges étkezési són kívül más anyagot nem használtak fel
egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, amelynek megnevezése a felhasznált anyaggal azonos, illetve megnevezése alapján a felhasznált anyag jellege egyértelműen azonosítható.
A minőségmegőrzési időt az élelmiszereken ugyancsak meg kell jelölni, de érdemes tudni, hogy az alábbi élelmiszerek esetén mégsem szükséges főszabály szerint a minőségmegőrzési időt megjelölni:
friss gyümölcs és zöldség, beleértve a nem hámozott, nem szeletelt vagy hasonló eljárásnak alá nem vetett burgonyát; ez az eltérés nem alkalmazható csírázó magvakra és hasonló termékekre, mint a pl. a hüvelyes növények hajtásaira
borok, likőrborok, pezsgők, aromás borok és hasonló termékek, amelyeket nem szőlőből, hanem más gyümölcsből állítottak elő, továbbá a szőlőből vagy szőlőmustból készült italok
a 10 vagy annál több térfogat% alkoholt tartalmazó italok
üdítőitalok, gyümölcslevek, gyümölcsnektárok és alkoholtartalmú italok, amelyek több mint 5 literes csomagolási egységben közétkeztetés számára készültek
sütőipari termékek és cukrászsütemények, amelyek - természetükből adódóan - a gyártást követő 24 órán belül fogyasztásra kerülnek
ecet
étkezési só
szilárd halmazállapotú cukor
édesipari termékek, amelyek szinte kizárólag ízesített, illetve színezett cukorból állnak
rágógumi és hasonló rágnivaló termékek
egyedi adag jégkrémek.
Visszatérően a leggyakoribb problémák az ünnepek során az élelmiszer vásárlással kapcsolatban az alábbiak:
Magyar nyelvű jelölés hiánya,
A termék megnevezése nem kellően egyértelmű
Összetevők felsorolása hiányzik
A minőségmegőrzési idő feltüntetése nem megfelelő
A gyártó vagy forgalmazó neve, címe hiányos kerül megjelölésre
A jelölés a kis betűméret, vagy éppenséggel a betűszín rossz megválasztása miatt nehezen olvasható
A gyűjtőcsomagolásból egyedileg értékesített szezonális termékek jelöletlenek
A visszahajtott és lehegesztett csomagolóanyag eltakarta a termék jelölését
Az édesipari termékkel összecsomagolt játék CE megfelelőségi jelölése hiányzik
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
Minden esetben figyeljünk oda az alábbiakra vásárlás során:
Az élelmiszer csak akkor hozható forgalomba, ha jelölése magyar nyelven, közérthetően, egyértelműen, jól olvashatóan tartalmazza az élelmiszer-jelölési előírásokban meghatározott információkat (kiváltképpen gyakoriak az elmúlt évek tapasztalatai alapján a húsipari termékekkel kapcsolatos problémák)
A csokoládé megnevezésű terméknél az összetételi jellemzők alapján igazolható legyen, hogy a termék valóban csokoládé
A kötelező feliratok ne legyenek elrejtve a fogyasztók elől (például: behajtott csomagoló anyag, a jelölésre ráragasztott címke stb.)
Gyűjtőcsomagolásban árusított termékek egyedi jelölése megvalósuljon
Játékokkal összecsomagolt édesipari termékekre vonatkozó termékek megfelelő jelölése megvalósuljon
A kiskereskedelemben az értékesítési céllal bemutatott vagy értékesítésre felkínált tojásokat minőség és súly szerinti kategorizálásuknak megfelelően, továbbá szükség esetén hűtött vagy tartósított jellegük szerint el kell különíteni. A minőségi és súlykategóriát, valamint annak tényét, hogy a tojásokat hűtötték vagy tartósították, a vásárló számára tisztán és félre nem érthetően, jól látható módon fel kell tüntetni. Tojások ömlesztett árusítása esetén pedig fel kell tüntetni a tojások osztályozását végző csomagolóközpont azonosító számát, illetve import esetén azt a harmadik országot, ahonnan a tojás származik, továbbá a kategorizálás dátumát.
A tojásokat minőség szerint egyébként a következőképpen
kell osztályozni:
A. osztály vagy "friss tojás"
B. osztály vagy "másodosztályú, illetve tartósított tojás"
C. osztály vagy "gyenge minőségű, élelmiszer-ipari hasznosításra szánt tojás".
A gyűjtőcsomagolások és a fogyasztói csomagolások külső felületén tisztán látható és olvasható módon kell feltüntetni a következőket:
a tojást csomagoló vagy csomagoltató vállalkozás neve vagy cégneve és címe; a név, a cégnév vagy a vállalkozás által használt védjegy, amely lehet több vállalkozás által közösen használt védjegy is, csak akkor tüntethető fel, ha nem tartalmaz e rendelettel ellentétes megfogalmazást a tojás minőségével vagy frissességével, a termeléséhez használt baromfitartási típussal vagy a tojás eredetével kapcsolatban
a csomagolóközpont azonosító száma
a minőségi és súly szerinti kategória (az A. osztályú tojás jelölhető önmagában az "A. osztály" kifejezéssel vagy az "A." betűvel vagy a "friss" szó feltüntetésével együtt)
a csomagolt tojások száma
a csomagolás dátuma
a hűtött vagy tartósított tojás esetében a hűtésre vagy a tartósítás módjára vonatkozó jelölések, kódolatlan formában.
A gyűjtő- és fogyasztói csomagolás belső vagy külső felületén tartalmazhatja a következő pótlólagos információkat is:
az értékesítési ár
a kiskereskedelmi igazgatási és/vagy raktári ellenőrzési kód
egy vagy több további dátum annak érdekében, hogy a fogyasztót további információval lássák el
különleges raktározási körülményekre vonatkozó adatok
reklámszövegek vagy jel, feltéve hogy azok tartalma és megjelenítési módja nem téveszti meg a vevőt.
Fontos továbbá azt is tudni, ha piacon szeretnénk vásárolni, hogy a kistermelő egészséges állattól származó, friss, ép, nem repedt, nem törött, szennyeződéstől mentes tojást árusíthat. Keltetett, mosott, főtt tojás nem értékesíthető. A tojást értékesítésig és felhasználásig tiszta, hűvös, száraz, jól szellőző, napfénytől védett helyen kell tárolni, a tojásokat a tojásrakást követően, 21 napon belül kell értékesíteni.
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
A megvásárolni kívánt tojás gyűjtőcsomagolását gondosan
vizsgáljuk meg, győződjünk meg arról, hogy:
a tojás minőségmegőrzési ideje nem járt-e le, vagy nem túl közeli-e annak a lejárta
ha piacon vásárolunk tojást, akkor győződjünk meg annak az épségéről, hogy nem repedt-e meg a tojás héja, vagy esetleg nem törött-e az el
lehetőleg ne vásároljunk piacon, kistermelőtől főtt festett tojást (ennek az értékesítése kifejezetten tilos)
A hal a „halak” állatrendszertani osztályba tartozó állatfaj. A hal halászat útján kerül az üzletekbe, illetve végső soron a fogyasztókhoz. A halászat a halnak megengedett módon és eszközzel halászati vízterületen történő fogása, illetve gyűjtése, továbbá a hal tenyésztése, tartása és telepítése, valamint a hal és élőhelyének védelmét szolgáló tevékenység. Mint látható a halászat módja sokféle lehet, akárcsak az üzletbe került hal minősége és feldolgozási módja is. Lehet a hal például friss, fagyasztott, gyorsfagyasztott, konzerv egyaránt. Megvásárolhatjuk üzletekben, vásáron vagy piacon egyaránt. Fontos tudni azonban, hogy vásáron, piacon, vásárcsarnokban a hal csak külön az erre rendelt helyen árusítható, egyébként ne vegyük meg az árus által alkalmi vételként kínált úgymond egyszeri fogást.
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
A halat legtöbben halászléként, megsütve vagy rántva fogyasztják karácsonykor. A vásárlás során ugyanakkor érdemes odafigyelni néhány dologra, mielőtt szeretteinknek tálalandó pénz aduk ki a halért:
a friss hal kopoltyúja piros, ha fehér akkor éljünk a gyanúval, hogy már nem friss
az olyan hal már valószínűleg nem friss, amelyen nem érezni az iszap, víz vagy a tenger szagát
ha a hal külseje nem ép, fényes és tiszta, hanem horzsolásokkal, sérülésekkel teli, akkor a halat zsúfolt akváriumban nevelték, vagy egyébként nem megfelelően tárolták
a szakadozott úszó, borzolt pikkely akár bakteriális fertőzésre is utalhat
a lefagyasztott hal mindig veszít a minőségéből, ha pedig helytelenül került lefagyasztásra, akkor külleme is megváltozhat (például szokatlanul foltos lesz)
A húskészítmények előállításához, a vonatkozó
jogszabályoknak, ajánlásoknak, ezek hiányában a szokásos jó
üzemi, kereskedelmi gyakorlatnak megfelelő minőségű összetevők
használhatók fel.
Fontos megjegyezni, hogy a
húskészítmény nevének elegendően pontosnak kell lenni, hogy
tájékoztasson a készítmény valódi jellegéről, és
megkülönböztethető kell, hogy legyen a vele összetéveszthető
termékektől.
A füstölt termékek megnevezésében például a „hagyományosan füstölt” „füstölt” vagy „füst íz” kifejezésekkel kell utalni a füstölt íz elérésének módjára. Érdemes ugyanis tudnunk, hogy a húsipari termékek füstölt ízének eléréséhez különböző technológiákat alkalmaznak:
A hagyományos füstölés olyan művelet, amelynek célja keményfa közvetlen elégetéséből származó füstben a húskészítmények füstölt ízének kialakítása és az eltarthatóság növelése, a termék jellegének megfelelően hideg vagy meleg füsttel.
Ettől eltérő módszer, ha a füstaromát a húskészítmény felületére viszik, majd megfelelő hőmérséklet és időtartam alkalmazásával a felületre rászárítják (füstölés).
A füst ízesítés pedig olyan művelet, melyben a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő füstaromát a húskészítménybe juttatják (bekeverés, injektálás stb.).
Érdemes lehet továbbá azzal is tisztában lenni, hogy a
hústermékek esetében különböző érlelési és pácolási
technológiák is alkalmazhatóak:
Hagyományos érlelés esetén a húskészítmények megfelelő kémiai összetételét és ízanyagait érlelésgyorsító nélkül, elsősorban a szárításhoz kapcsolódó, vízaktivitás csökkentéssel járó technológiai folyamatok összességével érik el. Hagyományos pácolás esetén pedig a húskészítményt tartósítás, íz- és színkialakítás céljából nitriteket és/vagy nitrátokat, konyhasót és más összetevőket tartalmazó oldatba merítik, vagy felületüket ezen anyagok keverékével bedörzsölik és pácérettségig érlelik.
Gyorsérlelés esetén olyan mikrobiológiai vagy kémiai eredetű anyagok alkalmaznak, amelyek elősegítik a húskészítmények szabályozott, a hagyományosnál gyorsabb érlelését. Gyorspácolás esetén pedig a húskészítmény egyes alapanyagaiba íz- és színkialakítás céljából nitriteket, nitrátokat, konyhasót és más összetevőket tartalmazó páclevet injektálnak és/vagy vákuum alatt vagy anélkül a szöveti részekbe juttatnak.
Nyilvánvalóan elvárható követelmény, hogy az eltérő
alkalmazott technológiának megfelelően a fogyasztó megfelelő
tájékoztatást kapjon arról, hogy milyen technológiával készült
a vásárlásra kerülő termék.
A húsipari termékek csomagolásával kapcsolatban számos fogyasztóvédelmi szempontból releváns problémával találkozhatunk az üzletekben:
A címkéről lemarad a termék pontos megnevezése
Az összetevők felsorolása hiányos vagy egyébként nem megfelelő
A felhasznált összetevők egy része nem egyezik meg a specifikációban egyébként feltüntetett összetevőkkel
A jelölés nem tartalmazza egyértelműen, hogy a feltüntetett cég gyártó, vagy forgalmazó
A kereskedők a csomagolatlan nyers, füstöléssel, érleléssel tartósított húskészítményeket nem a jogszabályban és a gyártó által meghatározott körülményeknek megfelelően tárolják
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
A megvásárolni kívánt húskészítmény címkéjét gondosan
vizsgáljuk meg. Már a címkéből is számos dolog kiderülhet,
így több dolgot is érdemes szem előtt tartani:
Olyan terméket semmilyen esetben ne vásároljunk meg, amelyen nem kerültek feltüntetésre a termék gyártójának, forgalmazójának adatai
Nézzük meg, hogy a vásárolni kívánt termék valóban füstölt-e
Amennyiben valamely összetevő kapcsán kérdésünk van, vagy esetleg úgy véljük, hogy a termék nem a címkén feltüntetettnek megfelelő összetételű szemrevételezés alapján, akkor mindenek előtt kérjük az üzletben dolgozó alkalmazottak segítségét
Amennyiben nem sikerül valamely vitás helyzetet tisztázni, vagy az üzlet működésével kapcsolatban vannak észrevételeink, akkor kérjük a vásárlók könyvét és írjuk bele panaszunkat, vagy forduljunk az illetékes hatósághoz
A csokoládé olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.
A gyártók a táblás termékek széles választékát kínálják
évről évre. Előállítanak termékeket tejcsokoládéból,
csokoládéból (étcsokoládé), fehér csokoládéból, töltött
csokoládéból készült, általában 80 g, 100 g vagy 200 g-os
kiszerelésben. Fontos kiemelni azonban, hogy a táblás áruk
között megtalálhatók a különböző kakaós masszák, kakaós
tejmasszák, fehér és színes bevonómasszák is , amelyek
gyártásához növényi zsírt használnak fel. Egyes vélemények
szerint az édesiparban is gyakran használt pálmaolaj nagy
arányban tartalmaz káros zsírsavakat, ezért ha tehetjük,
kerüljük a pálmaolajjal készült termékeket.
Mindenképpen megjegyzendő, hogy a töltetlen csokoládé
(étcsokoládé), tejcsokoládé és fehér csokoládé azonban
késztermékre számítva legfeljebb 5%-ban tartalmazhat nem
kakaóvajból származó növényi zsiradékot. Ellenkező
esetben a termék megnevezése hibás, mert összetétele alapján
nem nevezhető csokoládénak. Elfogadható azonban az a gyakorlat,
hogy az 5%-nál több nem kakaóvajból származó növényi
zsiradékot tartalmazó terméket csokoládénak (étcsokoládé),
tejcsokoládénak és fehér csokoládénak nevezik, azonban ekkor a
termékre vonatkozó tájékoztatóban fel kell tüntetni, hogy az
„kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz”.
A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos
termék, amely meghatározott szem-nagyságú, két végén
rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába
vagy fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként
csomagolt édesipari készítmény. Fontos, hogy a kiszáradás
megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a
szaloncukorszemeket védőbevonattal (kandiszréteg
vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) lássák el.
INFORMÁCIÓ (i):
Többféle szaloncukorral is találkozhatunk a boltokban karácsony előtt:
Kandírozott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza cukorkristály réteggel (kandisz) van bevonva.
Mártott szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek korpusza ét-, tej- vagy fehércsokoládéval, illetve kakaós, kakaós tej vagy fehér bevonómasszával van bevonva. A bevonat aránya legalább 20%.
Töltött (formázott) szaloncukor: olyan szaloncukor, amelynek külső része ét-, tej- fehércsokoládé- vagy bevonómassza. A burok aránya a termék összes tömegének legalább 25%-a.
Karácsonykor ugyancsak jellemző a különböző tejtermékek fogyasztása is. A tej kizárólag az egy vagy több fejésből nyert tőgyváladék. Fontos tudnunk, hogy ebből alkotó részeket sem kivonni, sem pedig hozzátenni nem lehet. Megengedett azonban a zsírtartalom megváltoztatása, valamint bizonyos fizikai kezelés, illetve bizonyos kémiai összetételbeli változtatás, amely természetes tejalkotóelemek hozzáadására és (vagy) kivonására vonatkozik.
Tehéntejből gyártott termék esetén nem kötelező a
tehéntejre utalás. Amennyiben utalás történik, akkor
elegendő a „tej” szó használata. Nem tehéntejből
gyártott termék esetén azonban a megnevezésben utalni kell a
felhasznált tejféleségre (pl.: „ízesített tejkészítmény
kecsketejből”), ha a tejösszetevő kizárólagosan a jelölt
állatfaj tejéből származik.
Mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a „reggeli ital”
nem tej. Az ilyen termékek esetében a tej szó feltüntetése a
terméken kifejezetten tilos. Hasonlóképpen fontos, hogy a
szójafehérjét tartalmazó termékek sem nevezhetők szójatejnek,
legfeljebb csupán szójaitalnak.
A tejtermékek is
kizárólag tejből, illetve olyan az előállításukhoz szükséges
anyagokból készülhetnek, amelyek nem valamely tejalkotó teljes
vagy részleges helyettesítését szolgálják.
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
Érdemes minden esetben meggyőződni az alábbiakról:
a termék amit megvásárolunk valóban tej-e vagy csupán valamilyen tejszerű ital
a tejtermékként megjelölt termék a leírt összetétele alapján valóban tejből készült-e
amennyiben csokoládét szeretnénk vásárolni, akkor alaposan nézzük meg azt, hogy mennyi növényi zsírt tartalmaz az
a termékhez csomagolt játékok esetén a játékokra vonatkozó alapvető tájékoztatási és biztonsági követelményeknek az ilyen formában történő értékesítés esetében eleget tett-e a forgalmazó (ne vásároljunk meg olyan terméket, amelyhez olyan játékot adnak, aminek a biztonságos volta nem igazolható megfelelően