Szigorú jogszabályi követelmény, hogy csak biztonságos termék forgalmazható. Főszabály szerint a gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságosságáról. A forgalmazó (azaz a terméket eladó üzlet) ugyanakkor maga sem mentesül e kötelezettség alól. A forgalmazó sem forgalmazhat olyan terméket, amelyről tudja vagy a rendelkezésére álló tájékoztatás vagy szakmai ismeret alapján tudnia kellene, hogy nem biztonságos.
A termék egyébként jogi értelemben akkor biztonságos, ha a
fogyasztó életét, egészségét, testi épségét a
rendeltetésszerű vagy az ésszerűen várható használat mellett
nem, vagy csak a rendeltetésszerű vagy ésszerűen várható
használatával járó legkisebb mértékben veszélyezteti. A
termék biztonságosságának megítélését nem befolyásolja
önmagában az a tény, hogy később nagyobb biztonságot nyújtó
termék kerül forgalomba.
Ha a vásárolt termékkel járó kockázat figyelmeztetés nélkül nem észlelhető azonnal, a gyártó köteles a fogyasztót írásban figyelmeztetni olyan módon, hogy a fogyasztó felmérhesse a termék rendeltetésszerű vagy ésszerűen várható használatával járó veszélyt, illetve megtehesse a veszély elleni óvintézkedéseket.
Egyebekben pedig ha a gyártónak vagy a forgalmazónak tudomására
jut, hogy az általuk forgalmazott termék a fogyasztókra nézve
veszélyesek, erről tájékoztatniuk kell az Európai Unió
tagállamainak illetékes hatóságait
INFORMÁCIÓ (i):
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság internetes oldalán (www.nfh.hu) a veszélyes termékek kategóriák szerinti keresését lehetővé tevő funkció működik. Érdemes lehet egy-két pillantást vetni erre, a tipikus problémákat megismerendő.
Az élelmiszerbiztonság megteremtésére való törekvés minden
gazdasági, állami, társadalmi szervezet kiemelt feladata. Az
élelmiszerbiztonság a termelés, előállítás, tárolás
valamint a forgalomba hozatal folyamataiban annak biztosítása,
hogy az nem veszélyezteti a fogyasztó egészségét.
Az élelmiszer biztonságosságáért és minőségéért az
élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer
esetében pedig az első magyarországi forgalomba hozó a
fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési időtartam
lejártáig felelős.
A legelső, amit a fogyasztók megfigyelnek, ha élelmiszert vásárolnak a csomagolás és az azon feltüntetett információk.
A csomagolás főbb funkciói, biztonság szempontjából általában elvárható tulajdonságai:
védje az élelmiszert a szennyeződésektől, olyan egyéb hatásoktól, amely biztonságát, minőségét, tápértékét csökkentheti
a csomagolás a fogyasztók egészségére ne jelentsen veszélyt
a csomagolás alkalmas legyen az újrafelhasználásra, hulladékának hasznosítására, illetve ártalmatlanítása esetén környezeti szennyező hatásának a lehető legkisebb legyen
az élelmiszer ne legyen változtatható felbontása nélkül
A csomagoláson megjelölt információk közül biztonsági szempontból a legjelentősebb a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamnak a feltüntetése. Az élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége.
A fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idő lejárta
után az élelmiszer nem hozható forgalomba.
Ugyancsak fontos információ az élelmiszer összetétele.
Ennek vonatkozásában pedig talán az adalékanyagok megjelölése
és fogyasztó általi megismerése az egyik dolog ami kiemelkedő
jelentőséggel bír. Részletes előírások tartalmazzák az
engedélyezett adalékanyagok listáját, azoknak az élelmiszerek
felsorolását, amelyekhez ezek az adalékanyagok hozzáadhatók.
Adalékanyagnak minősül egyébként minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott
és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik.
Ha a vonatkozó előírásoknak megfelelő adalékanyagok
valamelyikéről kiderül, hogy veszélyezteti az emberi egészséget,
az érintettek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal
Központjához fordulhatnak.
Az élelmiszerekkel kapcsolatban egyébként tipikusan az alábbi biztonsági problémákkal találkozhatunk:
Mikrobiológiai veszélyek (elsősorban nyers vagy feldolgozott élelmiszerek esetében lehet probléma a kórokozó vagy toxintermelő mikroorganizmusok elszaporodása, vírusok, paraziták okozta fertőzés)
Vegyi szennyeződések (tipikusan ilyenek a növényvédő szerek és állattartásból eredő vegyi maradékok, gyártástechnológiából eredő vagy egyéb környezeti szennyeződések, így például nehézfém szennyeződések)
Kártevők anyagcseretermékei (ilyen lehet például a patkány és
az egér ürüléke)
INFORMÁCIÓ (i):
Az élelmiszerekkel kapcsolatban gyakran emlegetett „E” betű esetében nem kell feltétlenül egyből kedvezőtlen, esetleg káros hatásokra gondolnunk a termék címkéjén megjelölt információkat olvasva. Egy példát említendő az E300 az aszkorbinsavat jelöli, amely a C-vitamin kémiai elnevezése.
A játék csak akkor forgalmazható, ha az a rendeltetésszerű
és a gyermekek szokásos viselkedését figyelembe vevő,
előrelátható használata során a használók vagy más személyek
biztonságát és egészségét nem veszélyezteti. Fontos, hogy
a játék használatában rejlő kockázat mértéke olyan legyen,
hogy a használók és a rájuk felügyelők számára se jelentsen
veszélyt. Ez különösen azokra a játékokra vonatkozik,
amelyeket funkcióik, méreteik és jellemző tulajdonságaik
alapján a hároméves kor alatti gyermekeknek szántak.
A gyártók, importőrök kötelesek a játék biztonságos
használatáról meggyőződni, ezt a megfelelőségi jelölés
feltüntetésével igazolni (CE jelölés), címkével ellátni és
a termékekhez, használati-kezelési útmutatót biztosítani.
A megfelelőségi jelölést, valamint a gyártó nevét és címét
jól láthatóan, olvashatóan és eltávolíthatatlan módon a
játékra vagy annak csomagolására fel kell erősíteni. Kisméretű
vagy kis alkatrészekből álló játékok esetében ezeket az
adatokat az előbbiekkel azonos módon rá kell erősíteni a
csomagolásra, a címkére vagy a kísérő nyomtatványra.
Amennyiben pedig az adatokat nem a játékra rögzítették, a
fogyasztó figyelmét fel kell hívni arra, hogy ezeket a kísérő
nyomtatványokat célszerű megőrizni.
PRAKTIKUS TANÁCSOK:
A vásárlás során figyeljünk oda minden egyes esetben magunk is az alábbiakra:
A játék és részei, valamint rögzített játék esetében a rögzítés megfelelő mechanikai szilárdságú legyen, hogy ellenálljon a használat közbeni igénybevételnek anélkül, hogy törés vagy deformáció miatt testi sérülést okozna.
A játékon a hozzáférhető élek, kiugró részek, zsinórok, kábelek és rögzítések kialakítása olyan legyen, hogy a velük való érintkezés esetén a testi sérülések veszélye a lehető legkisebb legyen.
A hároméves kor alatti gyermek számára készített játék szétszedhető részei olyan méretűek legyenek, hogy ne lehessen azokat lenyelni vagy belélegezni.
A játék és részei, valamint az alkalmazott csomagolás ne jelentsen fulladási vagy megfojtási veszélyt.
Az olyan játék, amelynek a belsejébe be lehet jutni, és amely használója számára zárt teret képez, rendelkezzék olyan kijárattal, amely minden nehézség nélkül belülről is kinyitható.
A játék lövő eszközök esetén lövedékek kilövésekor keletkező mozgási energia ne legyen indokolatlanul nagy.
A fűtőelemeket tartalmazó játékok ne okozhassanak égési sérüléseket.
A játék ne tartalmazzon veszélyes gyúlékony, vagy robbanékony anyagokat.
A gyermekek egészségének védelme érdekében a megvásárolt játék ne tartalmazzon antimon, arzén, bárium, kadmium, króm, ólom, higany és szelén vegyületeket.
Mindennapi életünkben elkerülhetetlen a villamos működtetésű
eszközök, gépek használata. Ezen gépek használata azonban
rendkívüli veszélyeket rejthet. Gyakori probléma a feszültség
alatt álló vagy nem megfelelően szigetelt részek érintéséből
adódó sérülés vagy a termék működése során bekövetkezett
túlmelegedésből fakadó égési sérülés.
Éppen ezért fontos, hogy a műszaki termékek is biztonságosak
legyenek, tehát a forgalmazott termékek egészségre, testi
épségre, életre és környezetére ne jelentsenek veszélyt.
A műszaki termékekre is vonatkoznak tehát az általános
termékbiztonsági követelmények, ezt a termékcsoportot is el
kell látni pl. a CE jelöléssel, amely a megfelelőséget
tanúsítja. A megfelelőségi értékelést egyébként maga a
gyártó is elvégezheti. Ehhez a gyártó összeállít egy műszaki
dokumentációt és megfelelőség nyilatkozatot készít.
Tipikusan az alábbi karácsonykor különösen népszerű termékkörök esetében fordulnak elő biztonsági problémák, ami miatt fokozottan érdemes a vásárlás során figyelnünk:
Vasalók (csatlakozódugó csapjain hiányzik a szigetelőgallér, nincs hőbiztosító vagy nem működik megfelelően)
Turmixgépek (nyomógombos kapcsoló nem védett véletlenszerű működéssel szemben, áramütés megelőzését szolgáló védelem nem megfelelő)
Kenyérpirítók (áramütés elleni védelem kialakítása nem megfelelő, a hálózati csatlakozóvezeték keresztmetszete kisebb, mint a névleges áramhoz tartozó egyébként szabványos keresztmetszet)
Hajszárítók (aktív részek megérintése elleni védelem nem megfelelő, hőkioldó nem megfelelő)
Elektromos kávéfőző (hőbiztosító hiánya, elektronikus vezetékek hibás szigetelése, víz túlfolyása esetén az elektromos részek közvetlen érintettsége)
Fényfüzérek (túlságosan vékony keresztmetszetű vezeték, a
vezeték kettős szigetelése helyett érszigetelés)
INFORMÁCIÓ (i):
A villamosenergiával működő készülékeket érdemes gondosan karbantartani (ezt mindenképp a használati útmutatónak megfelelően végezzük). Szükség esetén bízzuk az ellenőrzést szakemberre.